dimecres, 27 de maig del 2009

Radioactivitat


Radioactivitat Natural: És el fenòmen de la transformació o transmutació nuclear espontània.

Un nucli d'un àtom es transforma espontàniament en un altre, sense cap ajuda exterior. Els materials en què es produeix aques fenòmen s'anomenen materials o elements radioactius.
En aquesta transmutació nuclear espontània el nucli de l'àtom emet radiacions a gran velocitat. La radiació emesa pot ser de dos tipus: Radiació electromagnètica (raigs gamma) i radiació de partícules (partícules alfa i partícules beta). Un mateix element només pot emetre alhora radiacions alfa i gamma o radiacions beta i gamma.
Aquestes radiacions són conegudes com a radiacions ionitzants, perquè tenen energia suficient per penetrar la matèria i ionitzar-ne els àtoms i/o les molècules. Això les da molt perilloses, però també útils.
Quan un àtom d'un element radioactiu emet una partícula alfa, surten del nucli dos protons i dos neutrons (que seran un nucli d'heli, amb càrrega positiva).

Isòtops Radioactius Artificials: S'obtenen mitjançant el bombardeig de nuclis amb partícules projectil alfa, beta i gamma i, sobretot, neutrons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada