dimarts, 2 de juny del 2009

Processos d'obtencio i enriquiment dels combustibles nuclears

Combustibles Nuclears: Son els elements que en condicions adequades poden produir reaccions nuclears de fusio i fissio, energeticament aprofitables.

Per a les reaccions de fusio, el combustible utilitzat es el deuteri i el triti, que son isotops de l'hidrogen (molt abundand a la natura).
Els combustibles fusionables son l'urani 235, el plutoni 239 i l'urani233. D'aquests nomes es troba a la natura l'U235, els altres s'originen en els reactors nuclears a partir de materials fertils (U238 i T232).

Materials Fertils: Son els que es converteixen en materials fusibles a partir de reaccions nuclears de captura i canvi radioactiu.

Hi ha reactors que utilitzen com a combustible l'urani natural, que esta format per un 99.27% d'U238, un 0,72% d'U235 i la resta per U234. La majoria de reactors comercials necessiten per al seu funcionament l'urani enriquit, en el qual la proporcio d'U235 ha augmentat el 3 o 4%.
La localitzacio de jaciments d'urani es relativament facil, gracies a la radioactivitat que emeten. Moltes explotacions son a cel obert, i el mineral s'extreu amb força facilitat.
Per obtenir urani natural, el mineral se sotmet a una serie de transformacions que formen part del que se'n diu circle del combustible, per separar l'oxid d'urani del mineral. Els processos d'enriquiment per obtenir urani enriquit, son molt complexos i costosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada